Innoptus Solar Team: Wisten jullie dat...

Om het Innoptus Solar Team nog beter te leren kennen, hebben wij 9 weetjes verzameld die jullie vast nog niet kenden. Wisten jullie dat...

Op zondag 22 oktober 2023 staat het Innoptus Solar Team aan de start van de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens in Australië. Hun doel is om na een uitdagende tocht van 3021 kilometer als eerst over de finish te komen met de Infinite, de 10de Belgische zonnewagen. Maar dit wisten jullie alvast! Toch zijn er ook nog heel wat dingen die niet algemeen geweten zijn. Om het Innoptus Solar Team nog beter te leren kennen, hebben wij 9 weetjes verzameld die jullie vast nog niet kenden. Wisten jullie dat...

… Elk teamlid een belofte maakte, die uitgevoerd wordt indien de Infinite als eerste over de streep komt?

Deze beloftes zijn zeer uiteenlopend. Sommige teamleden beloven om een piercing of tattoo te zetten, anderen zullen een volgende uitdaging aangaan zoals deelnemen aan een marathon of triatlon. De beloftes zijn een ludieke manier om nog meer enthousiasme te creëren richting de race. 

…  De teamslogan “Will it make the boat go faster” is? 

Het team kwam in aanraking met deze slogan door enkele sessies met hun mental coach. Het doel hiervan is om iedereen in dezelfde richting te laten kijken en met éénzelfde visie aan de zonnewagen te werken en de race voor te bereiden. Concreet houdt dit in dat de studenten als hoofddoel hebben om de zonnewagen zo snel mogelijk te maken en dat ze bij discussies steeds teruggrijpen naar deze gemeenschappelijke visie.

… Elke avond in Australië wordt afgesloten met een wedstrijdje volleybal of voetbal?

De teamleden van het Solar Team zijn niet enkel ingenieursstudenten, de meesten zijn ook sporters. Aangezien het belangrijk is om zowel fysiek als mentaal in topvorm te zijn voor de race, wordt er tijd gemaakt voor sport en ontspanning. Onder de teamleden zijn vooral volleybal en voetbal populair. Dit zijn dan ook de meest gespeelde sporten zijn ‘s avonds. 

… 3 van de volgwagens zijn uitgerust met een volwaardig weerstation?

Op die manier kan het team het weer voorspellen en monitoren. Dit is van groot belang bij een zonnewagenrace omdat de strategie sterk afhankelijk is van het weer. Hoe meer zon, hoe meer energie en hoe sneller de zonnewagen kan rijden. Wordt er slecht weer voorspeld? Dan is het nodig om energie te besparen en trager te rijden of net sneller te rijden om het slecht weer en de wolken te ontwijken.

… 4 teamleden de volledige route hebben verkend en in kaart gebracht?

Begin september hebben 4 teamleden de route van de World Solar Challenge in omgekeerde richting afgelegd. Zo konden ze noteren hoeveel roadtrains (lange vrachtwagens) ze per dag tegenkwamen en hoeveel vee roosters de zonnewagen tijdens de race zal moeten trotseren (weetje: het waren er 82!). Op die manier zijn ze goed voorbereid op de race en worden verrassingen zoveel mogelijk vermeden.

… De piloten ongeveer een liter per uur zweten?

Om de zonnewagen zo snel mogelijk aan de finish te krijgen, moet deze zo zuinig mogelijk zijn. Er is dus geen airconditioning aanwezig. Met buitentemperaturen tot 45°C, kan het in de zonnewagen tot 55°C worden. Gelukkig zijn de piloten goed voorbereid. In België hebben ze onder begeleiding van de Onderzoeksgroep Inspanningsfysiologie aan de KU Leuven enkele hittetrainingen gedaan. Ze moesten dan 2 uur doorbrengen in een sauna terwijl ze in een racesimulator zaten. Daarnaast zullen ze tijdens de race ook een koelvest dragen om oververhitting te vermijden.

… Alle energetisch componenten van de Infinite in-house gemaakt zijn?

Zowel het zonnepaneel als de batterij en de motor zijn in-house ontworpen en geproduceerd. Hierdoor kunnen de studenten deze onderdelen volledig ontwerpen zoals zij dat willen om de zonnewagen zo efficiënt mogelijk te maken. Het zorgt er ook voor dat het team nog meer inzicht heeft en zelf problemen kan oplossen wanneer ze zich voordoen. 

… De Infinite 90km/uur kan rijden enkel en alleen met de energie van de zon?

Wanneer de zon schijnt, kan de zonnewagen 90km/u rijden zonder gebruik te maken van de batterij. Dit wordt bereikt dankzij de hoge efficiëntie van het zonnepaneel, de zuinige motor, de aerodynamische vorm van de wagen, het lage gewicht van de wagen,… Al deze zaken dragen bij aan het lage verbruik waardoor de zonnewagen zelfs zonder batterij een hoge snelheid kan halen.

… De tiende belgische zonnewagen een lagere luchtweerstand heeft dan Remco Evenepoel?

Remco Evenepoel staat bekend om zijn aerodynamische houding tijdens het fietsen. Na windtunneltesten met de Infinite, blijkt dat de wagen een nog lagere luchtweerstand heeft. Dit is te wijten aan de puntige vorm van de wagen die door het team met meer dan 1000 simulaties werd geoptimaliseerd met behulp van Ansys software solutions.

Wil je het Innoptus Solar Team en de Infinite volgen tijdens het wereldkampioenschap in Australië? Volg ze via onze LinkedIn pagina’s of via de kanalen van het team.