FAQ

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij?
Neem dan contact met ons op.

Gebruikt Ansys CPU of GPU?

Een CPU, of Central Processing Unit, is het primaire onderdeel van de computer dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van instructies van een computerprogramma. Het wordt vaak omschreven als de ‘hersenen’ van de computer. Het verwerkt de gegevens en voert berekeningen uit die softwaretoepassingen en het algehele systeem laten functioneren. Moderne CPU's hebben vaak meerdere ‘cores’ om parallelle verwerking mogelijk te maken, wat de algehele comput prestaties verbetert.

Hoewel graphics processing units (GPU's) al vele jaren bestaan, zijn ze pas recentelijk begonnen te worden gebruikt voor algemene rekenkundige berekeningen. GPU's bieden een sterk parallel ontwerp dat vaak honderden rekeneenheden omvat en hebben hun eigen toegewijde fysieke geheugen. Bepaalde high-end grafische kaarten, degene met de meeste rekeneenheden en geheugen, kunnen worden gebruikt om de berekeningen tijdens een simulatie te versnellen.

Ansys kan zowel CPU als GPU gebruiken voor simulaties.

Wat is Python en wordt het gebruikt in Ansys?

Python is een programmeertaal die in vrijwel alle software van Ansys kan worden gebruikt voor het automatiseren van taken. Als een serie handelingen vaak voorkomt kan het handig zijn om dit in een script te plaatsen, zodat met een druk op de knop de handelingen worden uitgevoerd. 

Python kan gebruikt worden in de interface van Ansys software, maar kan ook standalone. Zo kan de postprocessing van resultaten, zoals het schrijven hiervan naar een csv file of het genereren van resultatenplots, geautomatiseerd worden door middel van de Data Processing Framework (DPF). 

Meer informatie is te vinden in de Workbench Scripting Guide in de Ansys help portaal.

Wat is Ansys Workbench?

Workbench is een simulatiebeheertool die Ansys-producten zoals CFD, Maxwell, HFSS en Mechanical met elkaar verbindt, waardoor gebruikers hun simulatieprocessen kunnen configureren en de verkenning kunnen optimaliseren via parametrisch beheer en meer.

Welke verschillende soorten simulaties zijn er?

Ansys biedt een breed portfolio aan simulatiesoftware aan op het gebied van Structures (FEA), Fluids (CFD), Electromagnetics en Optics. De verschillende physics kunnen naar wens met elkaar verbonden worden met de Ansys Workbench Interface om multiphysics simulaties uit te voeren.

Voor meer informatie over de individuele physics, kun je terecht op onze Ansys Solutions pagina's. 

Hoe werkt simulatie?

Om te starten wordt er een technisch ontwerp aangeleverd, vaak in de vorm van een 3D CAD-bestand. Deze geometrie wordt vervolgens opgedeeld in cellen of elementen, afhankelijk van de physics van de simulatie. 

Hierna worden randvoorwaarden opgelegd die nabootsen hoe het ontwerp in de praktijk zal gaan fungeren. Ansys past dan de betreffende ‘natuurwetten’ toe op de gespecificeerde vragen om te simuleren hoe het ontwerp zich gedraagt. Tenslotte kan de analist de resultaten post-processen en op basis daarvan verdere ontwerpbeslissingen maken.

Loop je ergens tegenaan tijdens jouw simulatieproces? Onze technische helpdesk staat voor je klaar om te helpen. Je kunt ze bereiken via +31 76 579 09 96 of stuur een mail naar support@infinite.nl.

Wat is Ansys APDL?

APDL is de afkorting voor Ansys Parametric Design Language. Het is de krachtige programmeertaal waarmee Ansys gebruikers de Mechanical solver in de Ansys software kunnen aansturen.

John Swanson, de oprichter van Ansys, heeft de APDL-programmeertaal in de jaren ‘80 ontwikkeld om gebruikers de mogelijkheid te bieden parametrische modellen te bouwen. Door middel van APDL-scripts (macro’s) kan de volledige workflow van Ansys analyses worden geautomatiseerd. De APDL-code geeft toegang tot krachtige vector- en matrix operaties.

Tegenwoordig wordt APDL nog steeds veel gebruikt. Dit is voornamelijk om instellingen voor de Mechanical solver te optimaliseren, als deze niet beschikbaar zijn in de Ansys Workbench. Het biedt gebruikers de mogelijkheid hun modellen aan te passen en complexe acties uit te voeren.

Wil je meer weten over de Mechanical producten van Ansys?
Bekijk hier alle solutions

Wat is Ansys HFSS?

Ansys HFSS (High-Frequency Structure Simulator) is een 3D-elektromagnetische (EM) simulatiesoftware die voornamelijk gebruikmaakt van een Finite Element Method (FEM) oplosser samen met andere geavanceerde oplossingstechnologieën om hoogfrequente elektronische producten te simuleren, zoals antennes, radarsystemen, satellieten en andere EM-apparaten en systemen. Het is een software die uiteenlopende elektromagnetische problemen zowel in detail als op schaal kan aanpakken. De betrouwbare automatische adaptieve mesh verfijning stelt de gebruiker in staat zich te concentreren op het ontwerp in plaats van tijd te besteden aan het bepalen en creëren van de beste mesh.

ANSYS HFSS stelt systeem- en circuitontwerpers in staat EM-kwesties te simuleren, zoals verliezen als gevolg van demping, koppeling, straling en reflectie. Het simuleren van het hoogfrequente gedrag van een systeem met hoge nauwkeurigheid vermindert de middelen en tijd die worden besteed aan de uiteindelijke test en verificatie van het systeem, evenals het verminderen van de behoefte aan het produceren van meerdere prototypes, wat zowel tijd als geld bespaart in het productontwikkelingsproces.

Wat is Ansys?

Ansys is wereldwijd de marktleider op het gebied van eindige elementen simulaties.
De software die Ansys ontwikkelt helpt ingenieurs bij het vergroten van het inzicht in het gedrag van hun producten. Denk hierbij aan sterkte, stromings- of elektromagnetische analyses. 

Als Elite Channel Partner is Infinite jouw aanspreekpunt voor al jouw vragen over Ansys, de software en de simulaties.

Welke Ansys versie kan ik het beste gebruiken?

De laatste versie.
Elk jaar komt Ansys met twee updates. Een major release in het begin van het jaar en een minor release na de zomer. Met elke update worden er bugs opgelost, extra functionaliteiten toegevoegd en processen verder geoptimaliseerd. Door altijd de laatste versie van jouw Ansys software te installeren ben je altijd up to date en heb je de beste resultaten.

Versies worden aangeduid met jaartal+R+update nummer. Bijvoorbeeld: 2024R1 of 2024R2