Ontwerp jouw product zonder EMI/EMC problemen

Als je een nieuw product op de markt brengt, moet jouw product goedgekeurd zijn volgens de EMI richtlijnen. Maar hoe zorg je ervoor dat je ontwerp slaagt voor de test zonder veelvuldig testen? Ansys simulatie software kan je hier bij helpen.

EMC & EMI

De afkortingen EMC en EMI worden vaak samen gebruikt. De specifieke betekenis van deze begrippen is verschillend, maar in de praktijk zijn ze nauw met elkaar verwoven. EMI staat voor Electromagnetic Interferrence, de betekenis van EMC is Electromagnetic Compatibility. Dat betekent dat je product geen effect mag hebben op de omgeving en daar ook niet door beinvloed mag worden.

Uitdagingen

Het is een grote uitdaging om te zorgen dat jouw product voldoet aan de eisen. Of je nu ee PCB, kabel of welk ander electronisch product. Er is een breed scala aan eisen waaraan je moet voldoen. Deze zijn zowel electronisch (zoals Signal & Power Integrity) en thermisch (zoals koeloplossingen) maar ook structureel (zoals schokabsorbatie, vibratie en thermische regulering). Daar bovenop komt ook dat jouw product een bepaalde levensduur moet hebben.

Voldoen aan al deze eisen, is voor elke ontwerper een grote uitdaging en vraagt om goede tests. Het process van prototypes maken, testen, verbeteren, nieuwe prototypes maken, weer testen.... kost echter veel tijd en geld. Ansys software kan je helpen om de testperiode te verkorten en jou dus tijd en geld te besparen tijdens het ontwerpproces.

Component simulaties

De eerste stap in het design proces, met het oog op mogelijk EMC problemen, is het simuleren van alle losse onderdelen om zeker te zijn dat er geen problemen zijn met de EMI richtlijnen of de crosstalk levels of energie in het product. Je kunt ook gebruik maken van near & far field analyses om de straling van je product te simuleren. Ansys kan je hier op alle vlakken bij helpen.

Product simulaties

Als alle componenten afzonderlijk voldoen aan de richtlijnen, moet je ook het volledige product hierop verifiëren. Dit doe je door het eindproduct te simuleren onder te omstandigheden waarin het bedoelt is om te gebruiken om te weten of je voldoet aan het keurmerk. Dit kun je volledigdoen met Ansys SIwave en Ansys HFSS. Deze tools kunnen ook met elkaar gekoppeld worden om zo alle opties voor de juiste simulaties voor jou beschikbaar te hebben.

Ansys SIwave is een snelle, hybride full wave EM Field solver. Hij genereert virtuele data van ECAD voor jouw prototype ontwerp met snelle en accurate EM simulaties. Je kunt het ook gebruiken voor DC Analysis, Signal Integrety checks an natuurlijk EMI en EMC validaties en vele andere berekeningen. Meer informatie over SIwave kun je hier teruglezen.

Ansys HFSS (High Frequency Structure Simulator) is een algemene full wave 3D electormagnetic ontwerp en simulatie tool voor onder andere antennes, IC's, chips, PCB's en RF & microwave onderdelen. Je kunt het ook gebruiken of CISPR radiated emissions te berekenen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden om EMI / EMC analyses voor jouw product te maken?