Hoe voorspel je de levensverwachting van jouw elektronische applicatie?

Elk product het een bepaalde levensverwachting. Hoe lang dit is, heeft te maken met vele factoren, zowel intern als extern. Maar hoe voorspel je op voorhand wat de levensduur van jouw product is? Ansys software kan je hier bij helpen.

Het voorspellen van de levensduur van jouw ontwerp is niet gemakkelijk. Het is vaak kostbaar en tijdrovend maar ook ontzettend belangrijk. Jouw product moet voldoen aan bepaalde standaards en garantie claims kunnen soms best kostbaar zijn. Vooraf goed weten wat je mag verwachten van je product is daarom belangrijk.

Er zijn vele factoren die invloed hebben op de levensverwachting van jouw elektronische applicatie. Zoals schokken, trillingen, thermische schommelingen, materiaalmoeheid en meer. Zoals eerder vermeld is het belangrijk dat jouw elektronisch ontwerp voldoet aan de EMC richtlijnen, thermisch betrouwbaar is en dat er geen problemen zijn op basis van de power & signal integriteit. Deze dragen bij aan de levensduur van jouw ontwerp.

Warmte problemen

Problemen als gevolg van te hoge temperaturen zijn een veelvoorkomend probleem in ontwerpen. Normaal gebruik van jouw product zorgt ervoor dat er thermische cycli ontstaan die kunnen zorgen voor scheuren en vervorming als gevolg van de thermal expansion coefficients die zorgen voor solder joint fatigue. Dit heeft effect op verschillende onderdelen van je product.

Om te controleren hoe jouw product reageert op de cycli die ontstaan, kun je een PTC test uitvoeren: Powered Temperatur Cycling. Deze testen kunnen thermische problemen in jouw product over een langere periode voorspellen. Het nadeel is dat real life PTC testen veel tijd en geld kosten. Het gebruik van simulatie tools stelt je in de gelegenheid om deze test digitaal uit te voeren en zo toch de risico’s van je ontwerp in kaart te brengen

Ansys Sherlock

Ansys Sherlock kan worden gebruikt om zo’n digitale PTC test uit te voeren. De software analyseert de elektrische, termische en mechanische gedragingn van je product onder verschillende omstandigheden. De tool simuleert de time-to-failure en cycles-to-failure voor alle PCB onderdelen. Je kunt deze analyses in verschillende stadia van het ontwerpproces inzetten om er altijd zeker van te zijn dat het productontwerp optimaal is.

De Ansys Sherlock werkt met vele standaard ECAD-modellen welke worden vertaald naar een volledig model zodat je dit niet zelf hoeft te doen. Sherlock bevat een groot aanbod aan standaard biblioteken van componenten, materialen en andere data zodat je snel van start kan met jouw simulatie zonder zelf nog veel informatie te moeten invoeren.

De levensduur van jouw product simuleren helpt je op langere termijn mogelijke garantie claims verminderen en bespaart je tijd en geld. Het stelt je ook in staat jouw product snelle op de markt te brengen en nieuwe technologieën en aanpassingen te testen. Daarnaast zorgt een goede levensduur indirect ook voor meer vertrouwen in je product en je merk.

Wil jij meer weten over de levensverwachting van jouw product?